Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης της θνησιμότητας και οι γυναίκες συνήθως επιτυγχάνουν μικρότερες βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα από ό,τι οι άνδρες μετά από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα άσκησης με στόχο την καρδιακή αποκατάσταση.
Μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 14 μελέτες με περίπου οκταπλάσια συμμετοχή ανδρών από ό,τι γυναικών (836 άνδρες, 103 γυναίκες) ανέδειξε ότι οι άνδρες με στεφανιαία νόσο βελτίωσαν σε απόλυτες τιμές την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα μετά από συστηματική διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για τη διενέργεια αντίστοιχης ανάλυσης στις γυναίκες.
Σημαντικά μικρότερες βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα παρουσίασαν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τη σχετική (ποσοστιαία) μεταβολή της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας μετά τη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης. Επίσης, οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικά μικρότερες μειώσεις στο δείκτη μάζας σώματος και στη γλυκόζη νηστείας, αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των φύλων σε άλλους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας.
Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη σχετική βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας μετά από άσκηση υψηλής έντασης, ωστόσο, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις αντίστοιχες μελέτες. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών και να εστιάσουν σε αναλύσεις με βάση το φύλο, ώστε να προσδιορίσουν ειδικές ως προς το φύλο προσαρμογές μετά από διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο: Sex_Differences_in_Cardiometabolic_Health.6