Skip to content

Διοικητικό Συμβούλιο (2019 – 2022)

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γιάννης Κουτεντάκης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Σωκράτης Παπαγεωργίου
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιώργος Σακκάς
ΤΑΜΙΑΣ Ιωάννης Πέννας
ΜΕΛΟΣ 1 Χριστίνα Ευαγγελινού
ΜΕΛΟΣ 2 Μαρία Μαριδάκη
MΕΛΟΣ 3 Αναστάσιος Φιλίππου
ΑΝ. ΜΕΛΟΣ Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη

Σύντομα Βιογραφικά

Δρ Γιάννης Κουτεντάκης. Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, Wolvrhampton University, Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει πλούσιες διοικητικές, αθλητικές, επιστημονικές και ακαδημαϊκές εμπειρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε πρόεδρος και κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρυτικό μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), διευθυντής του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης & Αποκατάστασης και διευθυντής δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

 Έχει επίσης διατελέσει Εθνικός Προπονητής Κωπηλασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, χορευτής και επαγγελματίας χοροδιδάσκαλος, και ήταν στην ιδρυτική ομάδα του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην σωματική απόδοση & υγεία (https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=V9kQiuYAAAAJ). Μέρος του δημοσιευμένου έργου του έχει υιοθετηθεί από επίλεκτους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας (2008), το Σύστημα Υγείας της Σκωτίας (2011), ο Οργανισμός Νόσων Θώρακος της Ν. Αφρικής (2013), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρευματολογίας (2016) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (2018). Το 2020, συγκαταλέχθηκε στο 2% των κορυφαίων ερευνητών-επιστημόνωνπαγκοσμίως που εκπροσωπούν όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμεναΤέλος, υπήρξε ο εμπνευστής των παγκοσμίως πρώτων πανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην «Επιστήμη του Χορού» (Wolverhampton University, Ηνωμένο Βασίλειο) και στην «Άσκηση & Υγεία στις Ένοπλες Δυνάμεις» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Αντιπρόεδρος: Δρ Σωκράτης Παπαγεωργίου. Αν Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας, ΕΚΠΑ & Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, στο Παρίσι, λαμβάνοντας υποτροφία από το Collège de Médecine des Hôpitaux de Paris.

Tο 1993 έλαβε Master στη Νευροψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Claude-Bernard της Λυών, και στη συνέχεια εργάστηκε στο Ερευνητικό Νοσοκομείο “Frédéric Joliot” του Γαλλικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (CEA). Το 1995 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 2003 εξελέγη Λέκτορας. Από το 2003 έως το 2011 εργάσθηκε στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου οργάνωσε τη λειτουργία του ειδικού κλινικού τμήματος Νοητικών Διαταραχών και Εξωπυραμιδικών Παθήσεων της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.  Από το 2012 μέχρι το 2020 υπηρέτησε στην Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ «Αττικόν» όπου ήταν υπεύθυνος της Μονάδας Νοητικών Διαταραχών καθώς και των ιατρείων Μνήμης, Νοητικών Διαταραχών και νόσου Πάρκινσον. Από τον Μάρτιο 2020 υπηρετεί στην Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου είναι υπεύθυνος του ειδικού ιατρείου Μνήμης-Νοητικών Διαταραχών-Σπανίων Ανοιών. Είναι ιδρυτικό μέλος και αν. Διευθυντής του ΠΜΣ «Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα (https://scholar.google.com/citations?user=QT7dc_cAAAAJ) περιλαμβάνουν την μελέτη ασθενών με άτυπη, πρόωρα εμφανιζόμενη ή ταχέως εξελισσόμενη άνοια προκαλούμενη από σπάνια νευροεκφυλιστικά ή δευτεροπαθή/δυνητικά θεραπεύσιμα αίτια, την μελέτη της συμπεριφοράς στην οδήγηση φυσιολογικών ηλικιωμένων αλλά και ασθενών με με ήπιες νοητικές διαταραχές, άνοια ή νόσο Πάρκινσον, την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής και σωματικής άσκησης για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και τέλος την αξιολόγηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας σε άτομα με νοητικές διαταρχές/άνοια. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, και της  «American Academy of Neurology” και διακεκριμένο μέλος (fellow) της «Εuropean Academy of Neurology» και της της “American Neurological Association”.  Τον Ιούνιο 2018  επανεξελέγη Αντιπρόεδρος της «Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών».

Γραμματέας: Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς. Επίκουρος Καθηγητής, Άσκηση σε Κλινικούς Πληθυσμούς, ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Καθηγητής της Ιατρικής της Ευεξίας (Lifestyle Medicine), Cardiff Metropolitan University, Wales, UK. Με το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, μετέβει με υποτροφία του ΙΚΥ στο Manchester Metropolitan University του Ηνωμένου Βασιλείου για διδακτορικές σπουδές στην Κλινική Εργοφυσιολογία, και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ενδοκρινολογίας M. Schambelan

Στο UCSF ολοκλήρωσε δύο κλινικές μελέτες (χρηματοδοτούμενες από το εθνικό κέντρο υγείας NIH) που είχαν την άσκηση ως μέσο θεραπείας της μυϊκής καχεξίας σε ασθενείς με τον ιό του HIV και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 2005 με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαναπατρισμού (ΕΝΤΕΡ), ενώ το 2008 έγινε ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας μέχρι το 2013 όπου πήρε θέση μέλους ΔΕΠ στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2016 πήρε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του St Mark and St John, στο Πλύμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι υπεύθυνος του «Εργαστηρίου Θεραπευτικής Άσκησης» (στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ).  Από τον Αύγουστο του 2019 κατέχει την θέση του Καθηγητή της Ιατρικής της Ευεξίας (Professor in Lifestyle Medicine) στο Πανεπιστήμιου του Cardiff Metropolitan. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Η πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά του σε θέματα αποκατάστασης έχει συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες οδηγίες θεραπείας και έλαβε το βραβείο καλύτερου Επαγγελματία Υγείας/Ερευνητή για το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (EFNA) για την συνεισφορά του στην κατανόηση και θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου. 
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=KP6_vQMAAAAJ.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Sakkas+G

Ταμίας: Ιωάννης Πέννας M.Sc. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ιδιοκτήτης του Hellenic Network of Fitness Certifications.
Ο Ιωάννης Πέννας, είναι ιδρυτικό μέλος και υπήρξε αντιπρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής (2019) του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου “Exercise is Medicine – Greece”. Γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε αθλητής Baseball υψηλού επιπέδου με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του (5 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 2 Κύπελλα Ελλάδος, 2 Ευρωπαϊκάάα Πρωταθλήματα Εθνικών Ομάδων), καθώς και μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Baseball η οποία το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα test event της Αθήνας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  πτυχιούχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με τίτλο “Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και πτυχιούχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με τίτλο “Sound Engineer and Audio Mastering” από το Berklee College of Music στη Βοστώνη (USA).  Είναι ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης της εταιρείας HNFC (Hellenic Network of Fitness Certifications) η οποία εκπροσωπεί αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον τομέα της επιστήμης της άσκησης, όπως η National Academy of Sports Medicine (USA), Functional Movement Systems (USA), EXOS (USA), Cancer Exercise Training Institute (USA). Από το 2016 είναι ο  εντεταλμένος National Center Manager του Exercise is Medicine Greece  από τo EIM Global Center (USA) και το ACSM (USA). Το 2018 ανέλαβε την αντιπροσώπευση της National Strength and Conditioning Association (USA) στην Ελλάδα για τη δημιουργία του πρώτου Εθνικού Σωματείου Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης. Είναι κάτοχος πολλαπλών διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων στον τομέα της διορθωτικής άσκησης, αθλητικής αξιολόγησης καθώς και της άσκησης για την μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Μέλος: Δρ Χριστίνα Ευαγγελινού. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Προπτυχιακές σπουδές στη Φυσική Αγωγή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1983), Master of Science (MSc) στο πανεπιστήμιο  Indiana School of Health and Physical Education, Bloomington, USA. (1986). Doctor of Philosophy (PhD) από το Τμήμα Health and Human Performance του πανεπιστημίου του Toledo, Toledo, USA (1990).  Είναι συντονίστρια 15 ερευνητικών προγραμμάτων επιδοτούμενα από Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος από το 2009 έως το 2013  και αναπληρώτρια του Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ από το 2011 έως 2013. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής από το 2006 έως σήμερα και συγγραφέας πολλών  άρθρων σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά  καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.

Μετέφρασε και επιμελήθηκε τέσσερα βιβλία στην Ελληνική. Ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν η ένταξη παιδιών με αναπηρία στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον, η διαμόρφωση θετικών στάσεων απέναντι στην αναπηρία και στον αθλητισμό, ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων συν-εκπαίδευσης καθώς και η κινητική ανάπτυξη και κινητικός έλεγχος παιδιών με αναπηρία.  Μέλος της συγγραφικής ομάδας του εγχειριδίου «Παραολυμπιακή Ημέρα στο Σχολείο» το οποίο διδάσκεται σε σχολεία Α/Θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης κάτω από το πλαίσιο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.    Μέλος της Ελληνικής Ελληνικής Παραολυμπιακής Ακαδημίας και της επιτροπής Εκπαίδευσης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.  Συνέβαλλε στην οργάνωση πολλών Ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων με θέματα που άπτονται της Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής και στην ανάδειξη της σημασίας του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Μέλος: Δρ Μαρία Μαριδάκη. Αν. Καθηγήτρια Εργοφυσιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Μαριδάκη είναι ιδρυτικό μέλος και υπήρξε Γ.Γραμματέας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (2019) του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου “Exercise Is Medicine – Greece”, ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Φυσιολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ), είναι μέλος του “Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική-ΙΕΦΑΙ”, καθώς και 7 επιστημονικών εταιρειών. Από το 2004 έως το 2009 εξελέγη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας (ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ) και υπήρξε συντονίστρια του κύκλου Σπουδών της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ «Άσκηση, Ευρωστία, Υγεία», από την έναρξη της ειδίκευσης το 1998 μέχρι το 2005. Κατά το διάστημα 1998 έως 2004 παρείχε εργοφυσιολογική υποστήριξη στην Ολυμπιακή Ομάδα Πετοσφαίρισης ανδρών – γυναικών και αθλητών υψηλού επιπέδου στον στίβο. 

Από το 2005 έως το 2009 δημιούργησε και διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνη του εργομετρικού προγράμματος «Έλα στον Αθλητισμό», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Cosmote και πραγματοποίησε αξιολογήσεις σε όλη την Ελλάδα που αφορούσαν στην υγεία, τη φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες παιδιών ηλικίας 9-16 ετών (13.000 άτομα). Η διδακτική της εμπειρία ξεκινάει το 1986 και μέχρι σήμερα έχει διδάξει σε πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας, καθώς επίσης έχει επιβλέψει 21 διδακτορικές διατριβές και περισσότερες από 40 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχει περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=Sqdj4VkAAAAJ) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 12 ακαδημαϊκών συγγραμάτων καθώς και στη μετάφραση και την επιστημονική επιμέλεια κεφαλαίων βιβλίων.

Μέλος: Δρ Αναστάσιος Φιλίππου. Αν. Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας – Φυσιολογίας της Άσκησης, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Αν. Καθηγητής Αναστάσιος Φιλίππου είναι ιδρυτικό μέλος και υπήρξε πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (2019) του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου “Exercise Is Medicine – Greece”, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος (elect) της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ), είναι Γενικός Γραμματέας του “Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική-ΙΕΦΑΙ”, και μέλος 8 επιστημονικών εταιρειών.

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φυσιολογία και την κλινική φυσιολογία της άσκησης και έχει περισσότερες από 75 πλήρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (https://scholar.google.com/citations?user=RL9hBHUAAAAJ), ενώ έχει συμμετάσχει στη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια βιβλίων καθώς και στη συγγραφή κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Το επιστημονικό του έργο καλύπτει ευρύ πεδίο στη φυσιολογία της άσκησης και του σκελετικού μυός, για το οποίο έχει λάβει διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Ιατρική Σχολή, ΣΕΦΑΑ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας) και είναι επιβλέπων ή μέλος των συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών και διπλωματικών εργασιών περισσότερων από 90 μεταπτυχιακών φοιτητών των ανωτέρω Τμημάτων. Στο πλαίσιο των μεταδιδακτορικών του σπουδών (UPENN, ΗΠΑ) και συνεργασίας/χρηματοδότησης από την NASA, συμμετείχε στη μελέτη της μυϊκής ατροφίας των πειραματόζωων της τελευταίας αποστολής της NASA στο διάστημα (STS-135).

Αν. Μέλος: Δρ Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη. Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Δρ Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη είναι φυσιοθεραπεύτρια (HCPC) και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο της Φυσικοθεραπείας το 2001, στην Αθήνα (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) και έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Φυσικοθεραπεία (MSc) και στην Εκπαίδευση (PGCert) από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Η διδακτορική της έρευνα σχετίζεται με την αερόβια άσκηση και τις ορμόνες του στρες (Ιατρική Σχολή – ΕΚΠΑ).

Η διδακτική και ερευνητική της εμπειρία περιλαμβάνει τη μελέτη των νευρωνικών και επικείμενων μεταβολών στη μυϊκή δύναμη και την μυϊκή αρχιτεκτονική σε νεαρούς, ενήλικες και ηλικιωμένους και στον διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό, τη διέγερση περιφερειακών νεύρων, το ηλεκτρομυογράφημα και τον διαγνωστικό υπέρηχο. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει κλινική, διδακτική και ερευνητική εμπειρία στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στη Μεγάλη Βρετανία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση της άσκησης στο σύστημα του στρες και τα οφέλη της άσκησης στον υγιή πληθυσμό, αλλά και σε πληθυσμούς με παθολογίες. Έχει διατελέσει εξωτερική εξετάστρια στο University of Hertfordshire. Είναι μέλος στο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Μεγ. Βρετανίας (Chartered Society of Physiotherapy), του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Άσκησης στην Ιατρική (ΙΕΦΑΙ), του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. https://www.researchgate.net/profile/Maria_Dourida

Γίνε Μέλος του Εθνικού Κέντρου