Skip to content

Επίδραση της διάρκειας της άσκησης στη φυσική κατάσταση και τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού

eim-epidrasi-tis-askisis-stin-thisimotita-karkinou-mastou

Υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συμμετείχαν σε 6μηνο πρόγραμμα άσκησης, ίδιας έντασης (70-80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) αλλά διαφορετικής διάρκειας. Τριάντα εννέα (39) από αυτές τις γυναίκες ασκούνταν για 150 λεπτά την εβδομάδα (χαμηλή δόση άσκησης), ενώ ισάριθμες γυναίκες ασκούνταν για διπλάσιο χρόνο  (300 λεπτά/εβδομάδα, υψηλή δόση άσκησης).  Η ομάδα ελέγχου (47 γυναίκες) ασκούνταν για λιγότερο από 75 λεπτά την εβδομάδα.

Μετά την ολοκλήρωση του 6μηνου προγράμματος άσκησης, το 24% των γυναικών της ομάδας χαμηλής δόσης άσκησης και το 6% των γυναικών της ομάδας υψηλής δόσης δεν παρουσίασαν σημαντικές αποκρίσεις στην άσκηση, ανεξάρτητα από το βαθμό συμμόρφωσής τους στο πρόγραμμα, ενώ ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μειώθηκε και στις δύο ομάδες, στο 87% και 95% των γυναικών αντίστοιχα.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, η αύξηση της διάρκειας (όχι της έντασης) της άσκησης μείωσε σημαντικά τον αριθμό των γυναικών που δεν βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση παρά τη συνέπεια που επέδειξαν στο πρόγραμμα άσκησης. Τέλος, φαίνεται ότι τα 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως είναι επαρκή για τη μείωση του εκτιμώμενου κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: Increased_Duration_of_Exercise_Decreases_Rate_of.6