Skip to content

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας έναντι της εμφάνισης άνοιας επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση

eim-ta-ofeli-askisis-anoia-ripansi

Η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ανεξαρτήτως αιτίας που την προκαλεί. Ωστόσο, η έκθεση ακόμη και σε μέτρια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να αμβλύνει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 35.562 ενηλίκων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας παρέχει ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξασθενεί την ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας έναντι του κινδύνου άνοιας από κάθε αιτία. Οι επιδράσεις είναι εντονότερες, όταν η ρύπανση αφορά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται με την εκπομπή αιθάλης λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης. Τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν χαμηλότερα από εκείνα πολλών πόλεων ανά τον κόσμο και γενικά εμπίπτουν στα επίπεδα των κατευθυντήριων οδηγιών για τα αιωρούμενα σωματίδια μικρού μεγέθους (2,5 μικρομέτρων) που έχει θέσει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα σε περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο  ΕΔΩ